De ce sa ai o casa inteligenta?

De ce sa ai o casa inteligenta?

03/03/2017 Smart Home

Cand spun smart home sau casa inteligenta, ma duc instantanteu cu gandul la serialul SF Extant, produs de Steven Spielberg, cu Halle Berry in rolul principal. Actiunea serialului se petrece in viitor si include cam tot ce ne putem imagina in materie de tehnologie si inteligenta artificiala: roboti cu inteligenta supraumana, corporatii high-tech, proteze biomecanice, masini fara sofer si poate cea mai inteligenta casa din cate am vazut, citit sau imaginat.

Controlata de G.I.N.A., sistemul de casa inteligenta dotata cu inteligenta artificiala, casa smart a familiei Woods indeplineste nu doar task-uri deja must-have, clasice, ci include algoritmi de invatare a comportamentului uman, se adapteaza preferintelor individuale ale utilizatorilor din casa, tine agenda zilnica, indeplinind rolul de asistent personal al familiei si integrandu-se perfect in cadrul acesteia.

Cu siguranta, multi dintre noi se intreaba de ce sa apeleze totusi la un sistem de casa inteligenta. Nu am ajuns inca in viitor. Ne putem porni si opri luminile, face cafeaua, deschide ferestrele si singuri (si scenariile pot continua la nesfarsit!). Dar fara un sistem de home automation, nu putem monitoriza și controla consumul de energie, nu putem sti daca nu cumva atunci cand nu suntem acasa, se sparge o teavă la baie si se lasa cu inundatie, nu putem sti daca atunci cand suntem plecati in vacanta, vreun musafir nepoftit incearca sa ne faca o vizita, iar noi sa nu putem reactiona in niciun fel.

Casa inteligenta inseamna in primul rand conectivitate, si de aici decurg o multime de avantaje. Poti controla mai toate dispozitivele electronice cu buton de on/off, temperatura ambientala, iluminat, incuietori, camere video sau monitoare, atat din interiorul locuintei cat si din afara ei, din orice loc de pe lumea aceasta, avand nevoie doar de un smartphone/tableta si de conexiune Internet.

Conectivitatea mai sus mentionata se obtine folosind fie un sistem proprietar de home automation: Z-Wave, Zigbee, KNX, Control 4, ce foloseste tehnologia wireless pentru a controla dispozitivele prin Internet, fie prin Bluetooth, fara a mai fi necesara o conexiune Internet. Fiecare astfel de sistem vine cu avantaje si dezavantaje, utilizatorul alegand ceea ce i se potriveste cel mai bine.

Principalele avantaje oferite de conectivitatea dispozitivelor dintr-o locuinta inteligenta sunt utilitatea si eficienta. Poti programa dispozitivele sa efectueze anumite activitati in diferite momente ale zilei, sa iti trimita notificari sau alarme pentru diverse situatii neplacute care pot aparea (inundatie, incendiu, intrare prin efractie, fier de calcat uitat in priza, uitat sa incui usa la plecare etc.) astfel incat cantitatea de energie, efort, timp si bani implicate in gestionarea unei case sa fie minime, cu maxim de rezultate.

Prezentat si ultra promovat la toate targurile si expozitiile internationale de profil, curentul smart home incepe sa capete contur si la noi, fiind o chestiune de timp pana la popularizarea acestui trend la nivel de masa.

Demo Options

Background only applies for Boxed,Framed, Rounded Layout