Ce este Internet of Things?

Ce este Internet of Things?

04/04/2017 Smart Home

Auzim sau citim tot mai des in ultima vreme ca Internet of Things (IoT) este “the next big thing”.

Lumea de astazi este conectata si avem sansa sa fim contemporani si de ce nu, daca suntem norocosi, sa experimentam cele mai noi descoperiri in materie de tehnologie. Conceptul de Internetul Lucrurilor a luat deja amploare si tot mai multe companii aleg sa investeasca in cercetarea si dezvoltarea de dispozitive conectabile intre ele cu scopul de a ne face viata mai usoara, mai confortabila si mai sigura, lasandu-ne timp sa ne ocupam de ceea ce conteaza pentru fiecare dintre noi, atat acasa cat si la locul de munca.

Pe scurt, Internet of Things se refera la o retea uriasa de dispozitive wireless inteligente ce folosesc Internetul pentru a comunica intre ele, incluzand aici telefoane mobile, dispozitive ce detecteaza prezenta, lumina, umiditatea, fumul, masoara temperatura ambientala, becuri inteligente, aparate de preparat cafeaua, masini de spalat, frigidere, aspiratoare, casti si cam orice altceva va trece prin cap, inclusiv sosete! Potrivit estimarilor specialistilor, pana in 2020, vom avea peste 26 miliarde dispozitive conectate, iar la asa evaluari este lesne de inteles de ce IoT este “the next big thing”. 

Un rol esential in dezvoltarea IoT il joaca accesul la Internet la costuri de conectare tot mai scazute, cumulat cu adoptarea in masa a smartphone-ului (peste 2 miliarde in intreaga lume, potrivit previziunilor pentru anul trecut).

Pe o scara mai larga, Internet of Things se aplica nu numai locuintelor sau birourilor noastre, ci si oraselor in care traim. Astfel, au aparut orasele inteligente, Barcelona fiind considerat cel mai smart oras din lume, prin integrarea IoT in sistemul public de transport, parcari, iluminat stradal sau gestionarea deseurilor.

Iata cateva exemple de dispozitive inteligente, ce conectate intre ele la un hub central ofera posibilitatea crearii unui numar de scenarii limitat doar de imaginatia utilizatorului:

Senzorul pentru usa fereastra 2 de la FIBARO monitorizeaza deschiderea usilor, ferestrelor, usilor de garaj si portilor si se foloseste pentru control automat, control de acces si sisteme de protectie a proprietatii. Dispozitivul include si un senzor de temperatura incorporat, si are un design simplu, fiind disponibil intr-o multitudine de culori, ceea ce il face aproape invizibil pe orice usa sau fereastra.

Senzorul de miscare FIBARO compatibil HomeKit, platforma pentru casa inteligenta dezvoltata de Apple, este un multi-senzor ce detecteaza miscarea, masoara temperatura ambientala si intensitatea luminoasa. Suportul inteligent permite plasarea acestuia in orice loc din casa, chiar și pe tavan, perete sau altă suprafata. Acest senzor inglobeaza tehnologia intuitiva s designul minimalist cu tehnologia wireless Bluetooth® pentru un consum redus de energie. 

 Senzor miscare FIBARO HomeKit

Mopul robot iRobot Braava Jet 240 este cel mai compact mop robot, recomandat pentru curatenia in baie, bucatarie si alte camere cu podele din suprafete dure (gresie, marmura, piatra). iRobot Braava Jet 240 este compatibil cu solutia FIBARO pentru smart home.

 

Mop robot iRobot Braava Jet 240

Demo Options

Background only applies for Boxed,Framed, Rounded Layout